Keväthuolto on välttämätön toimenpide jokaiselle veneelle ennen veneen laskemista vesille. Huoltotoimenpiteet pitävät sisällään vähintään systemaattisen tarkistuksen, jolla varmistetaan veneen vesikelpoisuus. Pienet, mutta tärkeät, tarkistukset eivät saa unohtua kevätauringon kutsuessa veneilijää vesille.
Kuivalla maalla on helppo kunnostaa venettä
Veneen kokonaisvaltainen tarkistus ja kunnostustyöt ovat luonnollisesti helpompia tehdä silloin, kun vene on nostettu vesiltä. Keväällä tehty huoltotarkistus sisältää paljon tarkistettavaa, mutta pääsääntöisesti kyseessä on vain tarkistus, eikä muita toimenpiteitä vaadita. Tarkistus antaa veneilijälle täyden mielenrauhan veneen kunnosta ja vesille voidaan lähteä turvallisin mielin.
Tarkistettavia kohteita ovat venetyypistä riippuen seuraavat:
- Moottori
- Runko
- Kansi
- Hallintalaitteet ja kaapelit
- Sähköt ja akusto
- Anodien tarkistus
- Turvallisuus- ja mukavuusvälineet
Moottorin kunto tarkistetaan valmistajan huoltokirjan ohjeiden mukaisesti. Veneen moottorityyppejä on niin paljon, että yhtä yleisohjetta ei pysty huoltotarkistuksesta antamaan. Huoltokirjan kadottua voi kysyä maahantuojalta uutta huoltokirjaa tai etsiä Internetistä moottorivalmistajan sivuilta virallista huolto-opasta.
Rungon ja kansien osalta keväällä on vähintään edessä niiden pesu. Riippuen siitä, kuinka ahkerasti nämä tuli pestyä syksyllä ennen veneen laittamista talviteloille, pesu voi olla yksinkertainen pyyhkäisy kostealla liinalla tai raskas pinttyneen lian puhdistusoperaatio tai jotain siltä väliltä. Kuluneet pinnat tulee paikata tai uusia niin pohjasta, kannelta kuin ikkunoiden ja saranoiden ympäriltä. Erilaisten sähkölaitteiden antureiden kiinnitys on tarkistettava.
Hallintalaitteiden kaapelien kunto tarkistetaan ja tarvittaessa tehdään voitelu tai kaapelien uusiminen. Erityishuomiota tulee kiinnittää liitäntäkohtiin sekä hallintalaitteen että moottorin päässä. Hydrauliikkaa käyttävissä järjestelmissä tarkistetaan hydrauliikkanesteen määrä ja etsitään sekä korjataan mahdolliset vuodot, mikäli havaitaan nestepinnan laskeneen telakoinnin aikana.
Sähkölaitteiden käyttämät akut ladataan ja tarkistetaan niiden kunto. Akkujen kiinnikkeiden tulee olla puhtaita hapettumiselta ja voideltuja. Lopuksi kokeillaan kaikkien veneessä olevien sähkölaitteiden toiminta.
Anodit toimivat uhrautuvina metalleina potkurissa, kölissä ja veneen pohjassa. Anodi on vaihdettava uuteen ajoissa ennen kuin se ehtii kulua kokonaan.
Turvatarkastuksessa veneissä käytettävien turvavälineiden (hätäraketit, ensiaputarvikkeet, pelastusliivit yms.) päiväys ja kunto tarkistetaan ja välineet uusitaan tarvittaessa. Viimeisimpänä kohteena tarkistetaan veneen mukavuuskohteet, kuten keittiötarvikkeet ja WC-tilan toimivuus.
Yhteenveto
Vain kattava keväthuoltotarkistus takaa turvallisen vesille lähdön. Tarkistuksen jälkeen veneilijä voi aloittaa uudesta venekaudesta nauttimisen turvallisin mielin.